loading...
[دریچه]
حامد بهروزی بازدید : 2428 پنجشنبه 07 شهریور 1392 نظرات (4)

در طول تاریخ صدها نویسنده برای شخصیت ها و داستان های خود دنیاهای فانتزی خلق کرده اند این کار به آنها کمک می کرده  که محدودیت های دنیای زمینی را کنار بگذارند و در فضای بی پایان ذهن خلاقشان این سرزمین ها را گسترش دهند ، برای آنها نقشه طرح کنند ، ویژگی مشخص کنند ، قانون طرح کنند و در نهایت با قرار دادن شخصیت ها در این سرزمینها داستان هایی خلق کنند که برای همیشه در یادها باقی بمانند البته گاهی اوقات انتخاب یک فضای خیالی و ساختگی به دلیل فشار حاکمان و حکومت وقت بوده و در برخی موارد صرفا برای جذابیت و زیبایی داستان بوده .

هر چند هر یک از این سرزمین ها در عرصه ادبیات به مخاطبان معرفی شده اند ولی بی شک دنیای سینما بزرگترین نقش را در همه گیر کردن آنها داشته است؛ شاید اگر سینما گران غربی به این دنیاها رنگ و لعاب نمی دادند و پای آنها را به پرده نقره ای باز نمی کردند این سرزمین های رویایی و دوست داشتنی امروز فقط در قالب کتاب ها باقی می ماندند و همچون شخصیت های شاهنامه سزرمین ما در گوشه ای از تاقچه مادر بزرگ خاک می خوردند.

1.Middle_Earth

نام آفریننده:J.R.R. Tolkien

میدل_ایرث یا سرزمین میانه نام بسیار آشنایی است . همه ما داستان ارباب حلقه ها و سه گانه سینمایی بسیار موفقی را که پیتر جکسون بین سال های 2001 تا 2003 ساخت را به یاد داریم.سرزمین میانه محلی است که بخش عمده داستان تالکین در آن می گذرد.پیتر جکسون در سال 2012 فیلم "هابیت:یک سفر غیر منتظره" را نیز از روی داستان های تالکین ساخت که در آن نیز بخشی از داستان در سرزمین میانه اتفاق می افتد.تالکین خالق سرزمین میانه نقشه های زیادی از این سرزمین و دیگر سرزمین های مجاور آن تهیه کرد تا بتواند به دقت جایی را که داستان هایش در آن اتفاق می افتد ، توصیف کند و به قول معروف برایش قابل لمس باشد تا بتواند آن را برای خواننده شرح دهد . تالکین آنچنان غرق در دنیای خود ساخته اش شده بود که عنوان کرد سرزمین میانه در واقع بخشی از زمین است که به یک دوره خیالی مربوط می شود ؛ دوره ای که به 6 هزار سال قبل باز می گردد ولی این ها جز تلاشی برای قانع کردن حس ماجراجویی خودش نبود چرا که هر نویسنده ای دوست دارد با کاراکترهای داستانش روبرو شود.خود تالکین بعد ها حرف های خودش را رد کرد و گفت که سرزمین میانه به هیچ وجه منطقه ای نیست که زمانی روی زمین خودمان بوده باشد و همان بهتر که سرزمینی رویایی و اسرار آمیز در لابه لای برگ های کتاب ها باقی بماند و هر از چند گاهی سینما گران با رنگی خاص آن را به تصویر بکشند. به هر حال سرزمین میانه یکی از مهم ترین و جذابترین و دوست داشتنی ترین سرزمین های خیالی و اسطوره گون دوران ماست.

2.Alices Worlds

نام آفریننده:lewis carroll

 

"آلیس در سرزمین عجایب" هم یکی دیگر از داستان های فانتزی است که اقتباس های سینمایی زیادی هم از روی آن ساخته شده که جدیدترین وبی شک بهترین آنها فیلم تیم برتون با همین عنوان باشد که در سال 2010 برای چندمین بار دنیای لوئیس کارول را بر روی پرده نقره ای به تصویر کشید و جانی دوباره به آلیس و سرزمین عجایبش داد و بهترین تصویر را از این سرزمین ارائه کرد.به هر حال واندر لند یا همان سرزمین عجایب است که در اینجا برای ما مهم است نه تحلیل سینمایی آن.

آلیس در یک مهمانی متوجه یک خرگوش سفید می شود و با دنبال کردن آن به سرزمینی عجیب و غریب و پر از شگفتی به نام سرزمین عجایب وارد می شود.در این سرزمین حیوانات مانند انسان ها رفتار می کنند و اندازه های فیزیکی و گذر زمان چیزهایی نسبی هستند. البته قسمت هایی از داستان لوئیس کارول در دنیای واقعی می گذرد و در واقع سرزمین عجایب همین دنیای واقعی است که از دریچه خیال آلیس روایت می شود.آلیس با عبور از آینه اتاقش وارد این سرزمین می شود و در نتیجه هر چیزی که در این دنیای خیالی وجود دراد،معکوس دنیای واقعی است.کلمه های کتاب ها بر عکس نوشته شده اند و موجودات سرزمین برای اینکه به طرف جایی بروند از آن دور می شوند.

3.The Land Of OZ

نام آفریننده:L.Frank Baum

 

اُز ( یا بهتر است مانند خود آمریکایی ها تلفظ کنیم "آز") نام شهری خیالی است که جادوگری بد جنس آن را اداره می کند . ال.فرانک بائوم چند کتاب نوشت که داستان آنها در این شهر می گذرد ؛ اما شاید معروف ترین آنها کتاب "جادوگر شهر آز" باشد . دوروتی که به همراه مادر بزرگش در کانزاس زندگی میکند بر اثر یک گردباد بزرگ خانه خودش را گم می کند و کنار یک جاده آجر فرش به هوش می آید . این جاده به شهری منتهی می شود ؛ شهری که یک جادوگر بد جنس آن را اداره می کند.فرانک بائوم در کتاب های بعدی توصیفات مربوط به شهر اُز را کامل تر کرد و آن را به عنوان یک کشور پریان معرفی کرد . اُز کشوری است که از چهار طرف به یک جنگل بزرگ ، خطرناک و اسرار آمیز محدود می شود تا دیگرانی که می خواهند وارد آن شوند ، به راحتی موفق به این کار نشوند. این سرزمین رویایی و جادویی خیلی در بین مردم نفوظ کرده به گونه ای که به بخشی از باورهای آنان تبدیل شده ؛ مریییببیمردم آمریکا بر این باورند که هر چند صد سال یک بار گردباد های عظیم یک نفر را به عنوان برگزیده به سرزمین اُز میبرند.  

خیلی تلاش کردم نام اولین فیلمی را که این سرزمین را به تصویر کشیده پیدا کنم ولی با عناوین زیادی با تاریخ های درهم و گیج کننده رو برو شدم ولی آنچنان که دستگیرم شد گویا در سال 1908 فیلم مستند گونه ای توسط خود ال.فرانک بائوم با نام "The fairylogue and radio-plays" ساخته شده که در آن وی به معرفی شخصیت هایش و تصویر سازی از آن ها پرداخته است البته گفته می شود این فیلم گم شده است و در هیچ آرشیوی موجود نیست.پس از آن چندین فیلم کوتاه از روی رمان های بائوم ساخته شد و در نهایت در سال 1914 سرزمین اُز با فیلم "The Patchwork girl of OZ" به کارگردانی جی.فارلی مک دونالد به طور کامل پا به عرصه سینما گذاشت. پس از این فیلم تا به امروز بارها و بارها از روی رمان های بائوم اقتباس شده است ولی در این میان یک شاهکار سینمایی بود که محبوبیت این سرزمین و داستان های بائوم را دوچندان کرد؛فیلمی از ویکتور فلمینگ با عنوان "The Wizard Of OZ" که در سال 1939 تهیه و تولید شد.این فیلم تا جایی در بین مردم محبوبیت پیدا کرد و به بخشی از خاطرات آنان تبدیل شد که در سال 2013 پس از اکران فیلم "اُز:عظیم وقدرتمند"منتقدان شروع به مقایسه آن با نسخه ی فلمینگی اش کردند و اسرار داشتند که نسخه جدید به رمان و به خط سیری داستان وفادار نبوده و محکوم به فناست البته مانند همیشه نظرات موافقی هم وجو داشتند که فیلم را پسندیده بودند.

در این میان جالب است بدانید که خود بائوم نیز فیلمی با عنوان "The new wizard of OZ" در سال 1914 کارگردانی کرد ولی با استقبال چندانی روبرو نشد.

این سرزمین نیز مانند همه ی سرزمین های افسانه ای کنجکاوی انسان را بر می انگیزد تا آرزوی این را در سر بپروراند که ای کاش من هم روزی به آنجا بروم ولی مواظب باشید که اگر به آنجا رفتید در دام جادوگر بد جنس نیوفتید ولی به هر حال برایتان آرزو می کنم که مسافر بعدی سرزمین اُز شما باشید.

4.Gullivers World

نام آفریننده: Jonathan Swift

سفرهای گالیور و ساکنان جزیره لیلی پوت و بلوفسکو هو از آن داستان هایی است که از طریق انواع اقتباس های تلویزیونی و سینمایی وارد حافظه همه ما شده است و اگر بخواهیم کمی جدی تر باشیم باید بگوییم که پیشینه این داستان و سرزمین خیالی این داستان به سال 1726 بر می گردد.در این سال بود که جاناتان سویفت شاهکاری به نام سفرهای گالیور و جزیره آدم کوچولوها را خلق کرد . گالیور طی سفرهایش به سرزمینی می رسد که دو جزیره لی لی پوت و بلوفسکو در آن واقع شده اند و ساکنان آن آدم های کوچکی هستند که قدشان به زحمت به 15 سانتی متر می رسد.گالیور متوجه می شود که ساکنان این دوجزیره به خاطر اختلاف نظرشان در نحوه شکستن تخم مرغ آب پز در جنگ دائمی به سر می برند.

گالیور در ادامه سفرهایش به جزیره دیگری به نام "برابدینگ نگ" وارد می شود. در این جزیره بر خلاف جزیره لی لی پوت ، موجوداتی زندگی می کنند که قدشان چندین برابر انسان های معمولی است و به قول معروف غول هستند و با گالیور مانند عروسک رفتار می کنند.

سینما نسبت به گالیور و سرزمین های جادویی اش زیاد مهربان نبوده و بیشتر در قالب انیمیشن به استقبال آن رفته ؛ معروفترین و شاید بهترین انیمیشنی که از سفرهای گالیور اقتباس شده انیمیشنی است با نام "Gullivers Travels"که در سال 1939 تهیه شده است ولی اگر بخواهیم دنبال فیلم موفقی از داستان های گالیور باشیم باید نگاهی به فیلم "سفرهای گالیور" که در سال 1996 تهیه شده است، بکنیم. این فیلم به کارگردانی چارلز استورج یک فیلم تلویزیونی بود ولی پس از استقبال فراوان از سوی بینندگان به صورت جهانی انتشار یافت و حتی نسخه دوبله شده آن در صدا و سیمای کشور خودمان نیز بارها پخش شد.آخرین اقتباسی که از کتاب های جاناتان سویفت در دنیای سینما شده است  باز هم فیلمی است با نام سفرهای گالیور ولی این بار داستان در فضایی کمدی و با بازی جک بلک روایت می شود.

سرزمین لی لی پوت ها یکی از جاهایی بود که تمام دوران کودکی ام را آرزوی سفر به آنجا را داشتم ، یک کتاب مصور پاره و رنگ و رو رفته از سفرهای گالیور داشتم که بارها آن را خوانده بودم .یکی از بخش های جالبی که همیشه در کتاب دوست داشتم این بود که پس آوردن گالیور به میدان بزرگ شهر لی لی پوت پادشاه رو به گالیور می کند و ادعا می کند که لی لی پوت بزرگترین شهر دنیا است و این تلنگری است که جاناتان سویفت به انسان های زمان خودش زده که هنوز برای ما هم تازگی دارد.

5.Utopia

نام آفریننده:St Thomas More

اُتوپیا(یا بهتر است مثل آمریکایی ها تلفظ کنیم یوتُپیا) ، اوتوپیا یا همان ناکجا آباد خودمان نام تازه ای نیست و سابقه آن به چند هزار سال پیش بر می گردد و به جامعه ایده آل و در عین حال غیر واقعی انسانی اطلاق می شود.اگر بخواهیم این واژه را ریشه یابی کنیم باید بگوییم که اصل این واژه یونانی است و به جایی اطلاق می شود که کلا وجود ندارد . « اوتوپیا واژه ای است مرکب از OU (او) یونانی به معنی "نفی" و کلمه ی TOPOS ( توپوس) به معنای "مکان" می باشد ؛ بنابر این از لحاظ لغوی به معنای " لا مکان " می باشد.»

مفاهیمی شبیه به آرمان شهری که امروزه تعریف می شود را می توان در آرای افلاطون و ارسطو و به خصوص در رساله جمهوری افلاطون مشاهده کرد همچنین فلاسفه اسلامی از آرمان شهر با عنوان "مدینه فاضله" یاد کرده اند اما ورود آرمان شهر از فلسفه به ادبیات را مدیون یک کشیش به نام سنت توماس مور هستیم که برای اولین بار در سال 1516 برای توصیف جزیره ای در اقیانوس اطلس از این واژه استفاده کرد. اوتوپیایی که سنت توماس مور توصیف می کرد شهری بود که سیستم قانونی ، سیاسی و مدنی کاملی داشت.

اوتوپیا سرزمینی نیست که مانند دیگر سرزمین های رویایی بتوانیم از آن تصویری پر زرق و برق ارائه دهیم یا برای آن ویژگی جادویی و قوانین عجیب و غریب طرح کنیم هر چه باشد این سرزمین فرزند رسیده ای از شکم علم فلسفه است و باید عجیب و کمی گمراه کننده باشد(هیچ وقت فلسفه را دوست نداشتم همیشه باعث سر درد من می شود).اتوپیا بیشتر یک نماد ایده آلیسم  وکمال جامعه انسانی است تا یک سرزمین جادویی و رویایی ولی ایده اینکه اوتوپیا وجود ندارد ولی می شود اوتوپیا را بوجود آورد باعث شده است تا انسان های زیادی در طول تاریخ برای ساختن جامعه ای آرمانی آستین بالا بزنند و طرح بریزند ولی هیچ گاه نتوانسته اند کار خود را به کمال برسانند ، بیشتر آنها فقط در قالب داستان ها باقی مانده اند و به حقیقت نپیوسته اند. این عطش برای ساخت جامعه آرمانی تا جایی پیش رفته که یک خط فکری با عنوان آرمان شهر خواهی (Utopianism)  بین جوامع به وجود آمده است.پیروان این خط فکری نویسندگان و انسان هایی هستند که همیشه در آرزوی دنیایی بهتر هستند. در این میان نویسندگانی هم بوده اند که جامعه ای "پاد آرمان شهر" را به تصویر کشیده اند که با آرمان شهر در تضاد کامل است.

هدف از تلاش برای ایجاد آرمان شهر را می توان از دیدگاه فارابی قبول کرد ؛ او عنوان می کند که آرمان شهر می بایست انسان را به سعادت و خیر مطلق برساند و در نهایت باعث خوشبختی انسانی که در آن جامعه زندگی می کند بشود.

اُتوپیا در قالب سینما قدمتی به بلندای خود سینما دارد چون همان گونه که گفته شد اوتوپیا بیشتر به یک مفهوم وغایت شباهت دارد و نمونه ای از کمال و رستگاری است . این مفهوم در فیلم های سینمایی زیادی و در قالب های گوناگونی بارها در روی پرده نقره ای تصویرگری شده است، همه این گونه فیلم ها در تلاشند تا کاراکتر یا کاراکتر هایی را از بند این دنیا رها کنند و آنها را در جامعه ای آرمانی که در نظر دارند پیاده کنند در نظر من بهترین و جذاب ترین داستانی که توانسته اُتوپیا را به بهترین شکل به نمایش در آورد ،سریال Lost است که از ذهن خلاق جی.جی آبرامز سر چشمه گرفته بود .این سریال به گونه ای نو و جالب دنیایی را به تصویر کشیده بود و تلاش داشت نشان دهد که انسان اگر در اُتوپیا هم که باشد به دنبال راه فراری از آن خواهد بود البته این سریال بسیار طولانی بود و این تنها یکی از چندین مفاهیم این سریال است(توصیه:حتما این سریال را ببینید،حتما)

گاهی از واژه اوتوپیا به عنوان واژه ای تحقیر آمیز برای اشاره به ایده های برای اشاره به ایده های بلند پروازانه ، غیر منطقی و غیر عملی استفاده شده است که این طرز فکر از آنجا سرچشمه می گیرد که مارکسیست ها به کسانی که تفکر اُتوپیایی در سر داشتند اُتوپیک یا همان خیال پرداز می گفتند.در دوره اخیر از این واژه بیشتر برای اشاره به جامعه ایده آل استفاده شده تا جایی که وجود ندارد. به نظر می رسد بالاخره سنت توماس مور موفق شد به کمک ادبیات به ما بقبولاند که جامعه آرمانی وجود ندارد.

6.Narnia

نام آفریننده:C.S.Lewis

سی.اس لوئیس سرزمین نارنیا را خلق کرد تا در درون آن سرزمین ، رمانی هفت جلدی برای کودکان ونوجوانان خلق کند.این سری رمان که با نام "وقایع نگاری نارنیا" شناخته می شود منبعی برای یک اقتباس سینمایی به همین نام هم بوده است.نارنیا یک سرزمین فانتزی و تخیلی است که وقایع رمان های لوئیس در آن اتفاق می افتند. این سرزمین پر است از زمین های سرسبز هموار و جنگل های عظیم ومرموز ؛ساکنان این سرزمین هیولا ها و حیواناتی هستند که قادر به سخن گفتن و فکر کردن هستند و رفتار انسانی دارند.لوئیس برای خلق این سرزمین و ساکنان آن از منابع مختلفی از جمله افسانه های فارسی ، یونانی ، آناتولی ، بریتیش و ایرلندی ایده برداری کرده است به همین خاطر موجودات این سرزمین ترکیبی از محبوب ترین هیولاهای دنیای ادبیات از جمله دورف ها،تک شاخ ها، فاون ها(موجودی افسانه ای از روم باستان با بدن انسان و پاهای یک گوسفند)،حوری(nymph:در اسطوره های یونان و روم باستان دختری جوان که روح طبیعت است و در روی درخت ها و کوهها زندگی می کند) و قنطورس (موجودی افسانه ای از یونان باستان با بالا تنه انسان و پایین تنه اسب) و چندین موجود افسانه ای دیگر که در اینجا مجال آوردن همه نیست البته علاوه بر موجودات سخنگو در سرزمین نارنیا موجودات (به قول معروف)وحشی نیز وجود دارند و در کنار هم در صلح و آرامش زندگی می کنند.بر اساس اسطوره شناسی نارنیا این سرزمین پادشاهی دارد که در دریاها زندگی میکند و هیچ کس قادر به دیدن او نبوده است ولی مردم نارنیا کاملا به او ایمان دارند و بر این باورند که او لقب پادشاه پادشاهان را به پسر خود اصلان داده است و باید از اصلان پیروی کنند.

طبق اسطوره اصلان نارنیا را خلق کرده است و بعد موجودات افسانه ای و هیولاهای سخنگو را به آن آورد تا در آن زندگی کنند البته در کتاب گفته شده است که اصلان به این موجودات قدرت تکلم میداده و در واقع اصلان انتخاب می کرده که کدام موجودات سخنگو باشند.خود اصلان در کتاب به شکل و شمایل یک شیر توصیف شده که هم زیبا و قدرتمند است و هم ترسناکی لازم برای ترساندن دشمنانش را دارد.اصلان انسان هایی را نیز درسرزمین نارنیا ساکن کرده بود ولی بنا به دلایلی که در کتاب آورده شده است نسل انسانها در نارنیا تقریبا رو به انقراض است.

سی.اس لوئیس بسیاری از مناظر نارنیا را بر اساس تجربه دیداری خودش از مناظر محل زندگی اش(ایرلند)اقتباس کرده است.نارنیا سرزمینی مسطح و سبز است که یک گنبد بزرگ آسمان آن را تشکیل می دهد و هیچ موجود میرایی نمی تواند از این گنبد بزرگ عبور کند . ستاره های آسمان نارنیا عبارتند از نور حاصل از سوختن موجوداتی که شبیه انسان هستند .این ستاره ها می توانند خودشان را طوری تغییر بدهند که پیشگو ها بتوانند وقایع آینده را پیش بینی کنند.

سی.اس لوئیس نام نارنیا را از روی یک نقشه بسیار قدیمی از ایتالیای باستان برگرفته است که در آن "Narni" یا به لاتین "Narnia" نام یک شهر کوچک است که نظر لوئیس را جلب کرده ، به گفته او تنها دلیل انتخاب این نام آهنگین بودن آن است.

دنیای سینما از مجموعه رمان های نارنیا با آغوش باز استقبال  کرده و بارها در قالب فیلم ، سریال و انیمیشن آن ها را زنده کرده است. این یک اصل در سینمای فانتزی و علمی تخیلی است که هر چقدر موجودات عجیب و غریب و افسانه ای در داستان بیشتر باشد موفقیتش بیشتر خواهد بود و همانطور که می دانید نارنیا سرزمینی پر از عجایب افسانه ای است.جدیدترین و آخرین اقتباس سینمایی از این رمان هفت جلدی یک سری فیلم سینمایی هفت قسمتی است که هر قسمت از روی یک جلد از آن و با همان نام ساخته می شود ؛ از این سری تا به حال 3 فیلم اکران شده است که هر سه آنها با استقبال نسبتا خوبی روبرو شد هر چند قسمت سوم موفقیت دو قسمت قبلی را نداشت ولی سازندگان این سری هنوز هم بر سر قول خود هستند و این پروژه را تا آخر ادمه خواهند داد.

بیایید با خودمان رو راست باشیم ؛ هر کدام از ما دوست داریم که در کمد لباس های خود راهی مخفی باشد که به یک سرزمین اسرارآمیز و افسانه ای ختم شود تا گاهی برای رهایی از این دنیای محدود پا فراتر بگذاریم و از زیبایی های نارنیا لذت ببریم ولی مواظب باشید چون جادوگر سفید نارنیا در غیاب اصلان زیاد هم مهربان نیست پس اگر راه مخفی در کمد لباسهایتان دیدید احتیاط کنید.

7. Shangri_La

نام آفریننده:James Hilton

 

شهر خیالی شانگری-لا را یک نویسنده انگلیسی به نام جیمز هیلتون در سال 1933 با نوشتن کتابی به نام "افق گمشده" خلق کرد.شانگری-لا یک دره عرفانی است که در کوه های کونلون در تبت واقع شده است.شانگری–لا را در اصل می توان استعاره ای ادبی یا یک آرمان شهر خیالی که هیلتون پی ریزی کرده است در نظر گرفت.رهبران این سرزمین خیالی گروهی لاما هستند که در یک صومعه در گوشه ای از آن زندگی می کنند.بعد از نوشته شدن این کتاب به هر بهشتی روی زمین و هر آرمان شهری شانگری_لا اطلاق می شد. شانگری –لا شهری است که با دنیای بیرون هیچ  ارتباطی ندارد و همه چیز در آن همیشه خوب و همه در آن شاد هستند .در رمان شانگری-لا ساکنان این شهر اسرار آمیز تقریبا نامیرا هستند و عمری بسیار طولانی تر از انسان های معمولی دارند و ظاهر آنها نیز بسیار آهسته تر از انسان های معمولی تغییر میکند. این باور نیز وجود داشت که ساکنان این سرزمین راز عمر جاودان را دارند و آن را به کسی که رنج پیدا کردن این سرزمین را به جان بخرد خواهند داد.

در آموزه های تبت باستان به وجود هفت سرزمین پنهان اشاره شده است ، که ویژگی های یکی از این هفت شهر بسیار شبیه به شانگری-لا است.گفته می شود شهر شانگری لا بر اساس شهر اسطوره ای بودایی های تبت که شامبالا نام دارد خلق شده است.شاید خیلی ها باور نداشته باشند که روی زمین چنین جایی وجود داشته باشد؛ اما نازی ها جزء این دسته نبودند . گفته می شود نازی ها آن قدر مشتاق این شهر شده بودند که در سال 1938 گروهی را برای یافتن این شهر به تبت اعزام کردند. همان بهتر مه آنها نتوانستند این شهر را پیدا کنند و به راز عمر جاویدان دست یابند.

در دنیا سرزمین های زیادی با نام شانگری-لا وجود دارند و حتی هتلی بسیار مجلل نیز به همین نام وجود دارد ولی تنها جایی که به طور رسمی و قانونی نام شانگری- لا را یدک میکشد شهری در جنوب غربی استان زونگدیان چین است که به طور رسمی و از سوی یونیسف به این نام شناخته میشود.

در دنیای سینما از این سرزمین نیز مانند بقیه سرزمین های رویایی اقتباس های زیادی شده است ولی من متاسفانه تا به حال هیچ فیلمی در مورد این سرزمین ندیده ام اما با گشت وگذار کوتاهی که انجام دادم متوجه شدم که اشکال از من است و می بایست این فیلم ها را به لیست خودم اضافه کنم.پس عذر مرا بپذیرید اگر نمی توانم اطلاعات سینمایی خوبی در این قسمت به شما ارائه دهم.

8. Neverland

نام آفریننده: J.M.Barrie

نِورلَند یانا کجاآباد نام سرزمینی است که جی.ام. باری ، نویسنده اسکاتلندی خلق کرده است تا در آن داستان هایی مثل "پیتر پن" و "پسری که بزرگ نمی شد" را بپرورد. او یک داستان دیگر در این سرزمین نوشت که نام آن"پیتر و ویندی" بود و نویسنده های دیگری هم راه او را ادامه دادند و داستان های زیادی نوشتند که در این سرزمین می گذشت.

ناکجاآباد سرزمینی است که بچه ها با ورود به آن در همان سنی که هستند باقی می مانند و دیگر بزرگتر نمی شوند ،به همین دلیل نورلند به عنوان نمادی و استعاره ای از دوران کودکی و همین طور جاودانگی به شمار می رود.

با توجه به داستان های پیتر پن نورلند چندین خورشید و ماه دارد و به همین دلیل گذر زمان در آن با گذر زمان در زمین متفاوت است.مکان دقیق نورلند در داستان به صورت مبهم است و با توجه به گفته خود کتاب که عنوان می کند در نزدیکی طلوع خورشید  و همچنین در مسیر راه شیری قرار دارد می توان دریافت که این سرزمین باید در آسمان ها باشد که در کنار . در رمان اصلی باری به خود این سرزمین مِین لند(Mainland) اطلاق میشود و نورلند سرزمینی است که هر کودک در ذهن خود می سازد پس ناکجاآبادی که هر کودک تصور می کند با کودک دیگری متفاوت است ولی همه آنها در سرزمین مین لند این تصورات را به حقیقت تبدیل می کنند. یکی دیگر از ویژگی های نورلند این است که باید از سوی این سرزمین طلبیده شوید تا بتوانید آنجا را پیدا کنید.جغرافیای نورلند هم شامل چندین منطقه است که در اینجا مورد بحث ما نیست.
ساکنان این سرزمین مانند همیشه موجودات عجیبی هستند ولی این بار جی.اِن باری خلاقیت خاصی به خرج داده و ستاره گان را نیز در این سرزمین به سخن درآورده ؛ علاوه بر ستاره گان سخن گو می توان به پری ها،پرندگان سخن گو،پسران گمشده،دزدان دریایی،حوری دریایی،هیولاها و سرخپوست ها اشاره کرد البته علاوه بر این ها موجودات و انسان های دیگری نیز در این سرزمین پیدا می شوند.

شاید دلیل اینکه سینما سرزمین نورلند را خیلی دوست داشته این باشد که مخاطب آن کودکان است و به نوعی سرزمینی است که هر سینما گری دوست داشته در دوران کودکی پا به آن بگذارد ولی چون این کار ممکن نیست پس در قالب سینما به این سرزمین سفر می کند. در سینما اقتباس های فراوانی از این سرزمین شده ولی بهترین های آنها در دنیای انیمیشن ،انیمیشنی است که والت دیزنی در سال 1953 از ماجراهای پیتر پن اقتباس کرد و درقالب فیلم، فیلمی که در سال 2003توسط دامیون دیتز کارگردانی شد، می باشد ولی در این میان دیدن فیلم "Finding neverland" با بازی جانی دپ و کارگردانی مارک فورستر که در سال 2004 تهیه شد خالی از لطف نیست هر چند این فیلم چندان در مورد پیتر پن نیست ولی فیلمیست که توصیه می کنم ببینید. آخرین اقتباس از ماجراهای پیتر پن یک مینی_سریال با نام "Neverland" است که در سال 2011 تهیه شد وبسیار زیبا بود ولی آنچنان به رمان اصلی وفادار نبود.

9.Pellucidar

نام آفریننده: Edgar Rice Burroughs

پلوسیدار یک سرزمین فانتزی و رویایی است که بر خلاف سرزمین های فانتزی دیگر در زیر سطح زمین قرار دارد که توسط خالق داستان های تارزان خلق شده است.ادگار رایس بارو سرزمین پلوسیدار را خلق کرد تا داستان هایش را در آن بسط و گسترش دهد. تارزان هم در یکی از داستان هایش به طور اتفاقی به این سرزمین وارد می شود و سالها در آن زندگی میکند. علاوه بر تارزان تقریبا همه کاراکتر های خلق شده توسط بارو پا به این سرزمین گذاشته اند از جمله آنها دیوید اینس و دوست مخترعش ابنر پری بودند که قصد داشتند با استفاده از  یک مته فلزی یزرگ تونلی به این شهر باز کنند.انسان های اولیه و جانوران ما قبل تاریخ از قبیل دایناسور ها ، ساکنان اصلی این سرزمین هستند.

در کتاب های بارو پلوسیدار فقط و فقط یک ورودی قطبی دارد که پیدا کردن آن برای هر کسی کار آسانی نیست.پلوسیدار یک خورشید مینیاتوری کوچک دارد که در بالای این سرزمین آویزان است.بیشتر سرزمین پلوسیدار را بر خلاف زمین خشکی پوشانده است چون در پلوسیدار به جای دریاهای زمین خشکی و به جای خشکی های زمین دریا وجود دارد(اگر بخواهیم مقایسه کنیم).یکی دیگر از ویژگی های جفرافیایی پلوسیدار این است که این سرزمین افق ندارد و هر چیزی هر قدر که دور تر باشد به آن اندازه در ارتفاع بالاتری دیده می شود تا اینکه در اتمسفر از دید ناپدید شود.

  

در دنیای فیلم و سریال ها تارزان بارها بر روی صحنه رفته است ولی در همه آنها به پلوسیدار نرفته است.از سرزمین پلوسیدار در یک فیلم اقتباس شده است که آن هم از روی اولین رمان بارو ساخته شد که در سال 1979 با نام " At the Earths Core" و به کارگردانی کوین کانر ساخته شد بازیگران این فیلم دوگ مک کلور در نقش دیوید اینس و پیتر کاشینگ در نقش ابنر پری بودند.همچنین در سال 1996 در قسمت پایلوت سریال "Tarzan:The Epic Adventures" سرزمین پلوسیدار و همچنین کاراکتر "تارا" از کتاب تارزان در هسته زمین  به تصویر کشیده می شوند.

پلوسیدار در یکی از قسمت های (اپیزود) سری کارتونی والت دیزنی با عنوان افسانه تارزان نیز به نمایش در می آید ولی در این کارتون هیچ یک از شخصیت های توصیف شده در کتاب را نمی توان دید.

10.Dreamlands

نام آفریننده: H.P.Lovercraft

دریم لندز یا سرزمین های رویایی یک مکان فانتزی و تخیلی در مجموعه داستان هایی نوشته اچ.پی لاوکرافت است که در مجموعه ای با نام "چرخه رویا" شناخته می شود.این سرزمین خیالی به قدری محبوبیت پیدا کرد که نویسنده های دیکری هم از این سرزمین برای مکان وقوع اتفاقات داستان هایشان بهره گرفتند.

دریم لندز سرزمینی وسیع و موازی با جهان واقعی است که از طریق رویا می توان به آن وارد شد به این ترتیب که فردی که در خواب است باید یک راه پله عجیب و غیر معمولی در یک رویای معمولی پیدا کند و از آن پایین برود فرد باید از هفتاد پله خواب عمیق پایین برود تا با دو نگهبان دروازه با نام های نشت(Nasht) و کامان-تا(Kaman-tha) روبرو شود و به سوال های آنها پاسخ دهد و مورد قضاوت آنها قرار بگیرد سپس اگر آنها او را لایق دانستند و تشخیص دادند که می تواند در دریم لندز زنده بماند به او اجازه می دهند تا از هفتصد پله خواب عمیق تر پایین برود و در نهایت به یک جنگل سرسبز و زیبا و البته سحرآمیز در دریم لندز وارد شود. در این صورت جسم فیزیکی فرد در زمین باقی می ماند و مرگ او در سرزمین رویاها تنها باعث وارد شدن شُک به او در زمین می شود البته در کتاب گفته شده که در گاهی مواقع مرگ در سرزمین رویاها باعث می شود که فرد دیگر هیچ گاه نتواند به سرزمین رویاها باز گردد.زمان در سرزمین رویاها با زمان در دنیای بیداری کاملا متفاوت است به گونه ای که هر ساعت خواب در زمین معادل یک هفته یا بیشتر در زندگی در سرزمین رویاها است پس هر فرد می تواند در یک خواب ساده شبانه ماه ها در سرزمین رویاها زندگی کند.به غیر از این راه میتوان به سرزمین رویاها از یک راه فیزیکی نیز وارد شد ولی این راه بسیار سخت است و خطر مرگ واقعی جان انسان را تهدید می کند برای این کار فرد باید خطرات و اتفاقات زیادی در دنیای واقعی را پشت سر بگذارد ولی فرد پس از تحمل سختی ها و رسیدن به این سرزمین می تواند از ساکنان دریم لندز عمر جاویدان بگیرد تا دیگر زمان های خواب او جزء عمرش حساب نشود.

سرزمین رویاها به چهار منطقه اقلیمی تقسیم می شود که به ترتیب زیر هستند:

غرب:این منطقه شناخته شده ترین و به نوعی پرجمعیت ترین بخش دریم لندز است.

جنوب:بیشتر دارای سواحل است و به خاطر منطقه Fantastic Realms معروف است.

شرق:این منطقه تقریبا خالی از سکنه است به غیر از منطقه ای با نام Ooth-Naragi

شمال:سرزمینی سرد و پر از کوه های عظیم که در آنها ساتییر ها(موجودی افسانه ای از یونان باستان که بالا تنه یک انسان و پایین تنه یک بز را دارد) و عنکبوت های عظیم آدم خوار زندگی می کنند.

سرزمین رویاها به غیر از این ها چند منطقه دیگر نیز دارد که مهمترین آنها دنیای زیرین و ماه است.دنیای زیرین دنیایی است زیرزمینی که سرتاسر درزیر دریم لندز گسترش پیدا کرده و ساکنان آن غول ها و گاگ ها(گاگ ها موجودات هیولایی هستند که به خاطر کفرگویی به این دنیا تبعید شده اند. و اما ماه هم سرزمینی جدا از دریم لندز است که شبیه ماه ما است ولی با این تفاوت که ساکنان دریم لندز می توانند با سوار شدن بر روی قایق ها به آن سفر کنند ، ماه توسط موجودات عظیم قورباغه مانند به نام هیولاهای ماه خالی از سکنه شده است.

ساکنان سرزمین رویاها کسانی هستند که تجربه زیادی در رویا دیدن دارند و اینها کسانی هستند که پس از مرگ به طور دائم در این سرزمین ساکن خواهند شد و عمری جاودانه خواهند داشت البته به شرط اینکه دچار بیماری و جراحت نشوند می توانند جاودانه زندگی کنند.این سرزمین خدایانی  دارد که به آنها بزرگان(The great ones:میتوان سالارها نیز گفت)می گویند البته آنها را بیشتر می توان نمونه ای از موجودات نامیرای بسیار قدرتمند به حساب آورد تا خدایان چون بزرگان توسط انسان ها و ساکنان آسیب پذیر هستند البته توسط خدایان دیگر مورد حمایت هستند.

اگر بخواهیم اقتباس های سینما از این داستان ها و دریم لندز را نام ببریم  وقت و انرژی زیادی نیاز خواهیم داشت چون به غیر از اقتباس مستقیم اقتباس های غیر مستقیم زیادی در این مورد شده است و دلیل آن هم این است که خواب و دنیای خواب بسیار پیچیده و پر از رمز و راز است و سینما گران از این پیچیدگی برای گمراهی و گیج کردن تماشاگر استفاده می کنند یعنی به نوعی با ذهن تماشاگر بازی می کنند.پس برای اینکه شما را گمراه نکنم از هیچ فیلم یا سریالی نام نمی برم.

 

 

بی شک 10 سرزمینی که در این پست نام بردیم تنها سرزمین های خیالی و اسرارآمیز نیستند ولی مطمعنا مهم ترین و تاثیر گذارترین آنان هستند.فقط یک توصیه ی دوستانه اگر روزی قصد سفر به این سرزمین ها را داشتید حتما یک دوربین با خود ببرید.سفر سلامت.

منابع:

*IMDB

SYFY

* nationalgeographic

*wikipedia

 Ask*

www.yog-sothoth.com*

*مجله دانستنیها سال 91 شماره 58

*دیکشنری بابیلون

*دیکشنری لانگمن 201۱

*دیکشنری آنلاین بارانک

مطالب مرتبط
ارسال نظر برای این مطلب
این نظر توسط مهدی در تاریخ 1396/04/09 و 21:34 دقیقه ارسال شده است

پس جهان بازی تاج و تخت کجاست؟
پاسخ : مهدی جان وقتی من این مطلب رو مینوشتم و جمع آوری میکردم در دنیای فیلم و سریال چیزی به اسم بازی تاج و تخت وجود نداشت. زمان مطلب رو چک کنید. قطعا این مطلب رو بروز بکنم بازی تاج و تخت در اول خواهد بود

این نظر توسط لونا در تاریخ 1396/04/07 و 23:40 دقیقه ارسال شده است

باید به لیستتون سرزمین دلتو هم اضافه کنید . از مجموعه کتابهای دلتورا نوشته امیلی رودا
پاسخ : چشم حتما چک میکنم و در صورت لزوم اضافه میشه. فقط مطمن هستید اقتباس سینمایی از این سرزمین شده یا خیر؟

این نظر توسط هيچكس در تاریخ 1392/07/01 و 10:07 دقیقه ارسال شده است

سلام حامد عزيز
وبت بسياااااار آموزنده و عالي است.سعي ميكنم در فرصت مناسب از همه مطالبتون بهره مند بشم. كافه باران حرف نداشت فقط ارسال نظر امكان پذير نبود.لطافت باران گواراي وجودتشکلک
پاسخ : ممنون از حضورتون...
بله حق با شماست ارسال نظر در بخش کافه باران مشکل دارد که به زودی رفع خواهد شد...

این نظر توسط سوپرمووی در تاریخ 1392/06/12 و 1:08 دقیقه ارسال شده است

سلام داش من یه وبلاگ راه انداختم که به زودی میخوام به سایت تبدیلش کنم برای همین دنبال یه مدیر خوب میگردم که اتفاقی وبلاگت رو دیدم و از کارت خوشم اومد اگه خواستی بیا یه خبر بده اینم آدرس وب من http://supermovie.rozblog.com/شکلکشکلک
پاسخ : ممنون از حضورتون
... حتما سر میزنم...


کد امنیتی رفرش
درباره ما
در این وبلاگ قرار نیست خیلی تخصصی فیلم نقد کنیم فقط یک عشق فیلم برداشتهاش رو از فیلم هایی که می بینه به اشتراک می زاره و از "دریچه" خودش به فیلم ها نگاه می کنه .."م.ش"
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • نظرسنجی
    به نظر شما کدام یک از کارگردانان زیر پرونده کاری موفق تری داشته است؟
    آمار سایت
  • کل مطالب : 40
  • کل نظرات : 47
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 8
  • آی پی امروز : 13
  • آی پی دیروز : 74
  • بازدید امروز : 16
  • باردید دیروز : 91
  • گوگل امروز : 1
  • گوگل دیروز : 5
  • بازدید هفته : 306
  • بازدید ماه : 820
  • بازدید سال : 5,919
  • بازدید کلی : 106,144